Länkskafferiet

tisdag 21 december 2010

Re: Ungas medievanor på nätet

 
I min undersökning valde jag ut ett antal elever som är inskrivna i vår lilla undervisningsgrupp på Hagnässkolan. Jag valde 2 pojkar en som är 13 år och en som är 14 år. Eleverna har diagnosen ADHD och medicineras för att klara av sin skoldag. En av eleverna äter medicin kvällstid och helger. Den andra äter bara under skoltid. Jag ställde frågan hur deras medievanor såg ut och hur mycket det är ute på nätet? Och lite vad de gör på nätet.
När jag sammanställt informationen visade sig det att de använde nätet dagligen och den mesta av sin vakna lediga tid befann dig sig i olika former på nätet. Jag drog en skillnad mellan att spela spel och att vara ute på nätet med datorn. Det som var lite intressant att de flesta spel de använde var spel som man kunde spela online på nätet med spelare från Sverige och andra länder. Kommunikationen sker i huvudsak på engelska med headset. Utbyte av information kunde också ske här, de var även med i olika klaner tillsammans med spelare från olika nationaliteter, det mesta av utbytet rörde spelet eller något annat spel. Med klanmedlemmarna mailade de även och var ofta vänner på andra forum som Facebook osv. Det är nog här de förvärvar en stor del av sina Engelskakunskaper tror jag.
På datorerna så var den största delen nöjen som musik i form av spotify och youtube vanligast. Sen var det även de sociala verktygen som Facebook, Msn och några andra forumsidor. Där sökte de information, kollade på filmer, lyssnade på musik. Det fanns även ett visst nyhetsintresse, även om det oftast var av spektakulära inslag.      

tisdag 14 december 2010

Re: Abstrac

Då var det äntligen klart för den här gången. Det blev en powerpoint som redovisningsform, en rätt simpel variant om jag får bedömma själv. Den kommer att beskriva hur min verksamhet på skolan är uppbyggd idag och hur vi arbetar med eleverna utifrån de resurser vi får. Den kommer ge en inblick i hur vi möter våra elever som har någon form av diagnos och hur vi tillrättalägger verksamheten på en individanpassad nivå. Och målet är att vi ska göra oss själva arbetslösa och att elverna går härifrån stärkta att klara sig själva med minimalt eller inget stöd alls och med ett betyg för att kunna söka in på ett program på gymnasiet.

söndag 12 december 2010

Bilden av min verksamhet

Nu borjar jag fa ordning pa uppgiften, det blir en powerpoint och jag haller pa att fila pa en abstract. Men jag ordnar det pa mandag. Ar i Barcelona nu och ska ga och se Barca spela mot Rael socidad om nagra timmar. Sol och varmt ar det har nu, ca 19 grader i skuggan :)

torsdag 2 december 2010

Etikredovisning

Igår genomförde jag redovisningen i etik och det kändes som jag fick fram det viktiga i mina tankar. Fick lite nya vinklar av mina trevliga kursare, som jag kommer att presentera och använda som argument när frågan kommer upp i skolan igen. Svårt att binda ihop en helhet i en redovisning, det blev flera fönster, en färdig bild, en photstory och en länksida. Nästa gång vill jag att det hela ska hänga ihop i en helhet.

torsdag 25 november 2010

Re: Gimp

Provade gratisprogrammet Gimp på nätet för bildredigering. Det gick att ladda ner till datorn och verkar fungera ganska bra. Men det står sig slätt mot photoshop, irreterande att det ska vara så förbaskat dyrt med photoshop bara.

torsdag 14 oktober 2010

Etikuppgift

Har varit på lärarhögskolan idag för att kunna arbeta med min etikuppgift. Planeringen var klar tills jag satt på plats. Tog ett bra tag innan jag förstod att programet photostory inte finns i alla datasalar... Men nu börjar jag få rätsida på det hela. Är nästan klar, testade även smartborden när ingen var på plats, det var intressant. Upptäckte att ljudet var på när jag körde min story på smartborden lite senare på eftermiddagen, ganska så högt var den inställd på och då var jag inte ensam i salen. Vet inte om det kommer bli en sådan glasklar koppling med etik på nätet. Men det är kopplat till en händelse i skolan som fick stor uppmärksamhet. Och all information om bilden låg öppet på nätet, länkat vidare till andra sidor med mycket anmärkningsvärda politiska kopplingar.

onsdag 6 oktober 2010

Re: Storyline

Nu har vi provat att använda oss av programmet styoryline. Det var mycket enkelt och vart ett hyfsat resultat. Det blir intressant att försöka utveckla och testa vidare. Ska nog försöka mig moviemaker när jag kommer hem. Provade även en annan länk soundsnap(vem sitter och spelar in alla ljuden?) säkert användbart när man ska göra filmer och bildanimation.

tisdag 28 september 2010

Re: Issuu

Under veckan som gått har jag fått chansen att börja använda mig av nya fördigheter på skolan. Jag la ut länken till issuu och den upptryckta tidningen på vår gemensama konferans och beskrev samtidigt lite om vår kurs. Tre lärare har nappat på issuu, 2 bildlärare och en SO-lärare och de har skapat konton och ska efter lite darrig introduktion börja använda sig av programmet. Roligt och få feed-back på det vi lär oss.

tisdag 21 september 2010

Snart är det skola igen

Ska bli intressant och få veta vad vi ska få lära oss under onsdag och torsdag.

Nu vart det en paus

Efter träning i form av ett tungt benpass på gymmet och lite mat blir det lite blogg igen.

Skola 2.0

Jag läser bloggen Skola 2,0 och får lite nya funderingar. Tycker det var intressant koppling med sommarlov och bondesamhälle och processdelen kopplat till industrin. Den syftar lite på att skolan skulle vara tungrodd och svårforcerad för snabba förändringar och det stämmer ju ganska ofta om man säger så. Sen att skolan som samhällsredskap för att vara en utbildningsplats kommer nog inte upphöra bara för att en utbildning kan ske var som helst med hjälp av en dator och rätt applikationer från apple. Det är nog snarare så att vi inom skolan kommer att få ytterliggare uppgifter att uppfostra ungdomar till goda samhällsmedborgare. Skolan som institution och fysisk byggnad blir kvar, men innehållet kan förändras hur mycket som helst. Ge lärarna intressanta utbildningar(ikt), högre lön, teknik som vi kan använda och utveckla eleverna så att de är rustade för arbetsmarknadens krav. Det ligger i flertalets aktörer i samhällets intresse att skolan håller en hög nivå, tekniskt och utbildningsmässigt. Om skolan ska vara skattefinansierat så ska det finnas krav på kommunerna vad skolan ska innehålla, rent tekniskt, utbildningsnivå på personal och så vidare. Det ska inte bara handla om att försöka jaga bort sommarlovet eller vilka ytterliggare arbetsuppgifter som kan läggas ut på lärare i stället för att utbilda elever.  

Hur börjar jag.

Min först blogg är aktiv och fungerar. Och det känns bra tills jag börjar titta runt på andras bloggar och upptäcker att jag har en hel del att lära mig. Nu är det ju så att det är hela idén med att utbilda sig. Men känslan var ändå att det spretade rätt duktigt med förkunskaper i området vi ska arbeta med. En del bloggar håller en riktigt hög nivå. Det gör inte min ännu.

Livet som lärare för mig i alla fall.

Jag är SO-lärare i grunden, men arbetar i dag som speciallärare i en liten undervisningsgrupp som är insprängd i en vanlig skola. En del terminer har jag varit endast i den lilla gruppen och en del terminer har jag blivit utsläppt bland de vanliga eleverna kombinerat med tjänstgöring i den lilla gruppen. Alltid efter behov och efterfrågan, tillägg är att det är sällan jag som tillfrågas. Jag vet att jag fungerar och passar att arbeta i ett mindre sammanhang och lotsa dessa vilsna själar genom grundskolans senare år. Men längtan att få undervisa i en stor klass är allt som oftast mycket stor och avsaknad av elever med en egen motor och drivkraft kan ibland bli mycket stor. Bara att för en gång få en kick/energiboost av vanliga kids som har en längtan att vilja lära sig något, viljan och ambitionen att söka kunskap. Det mötet saknar jag ofta i den lilla gruppen, oftast tömmer eleverna där mig på energi och det är oftast tyvärr vid målsnöret som återbetalningen kommer. Om de lyckas att kunna söka in på ett vanligt program och i glada föräldrar som tackar en för en fantastisk tid och sen är 3 eller 4 års tjänstgöring tid över. Det gäller att försöka att glömma de där veckorna i november/december då de gick i sjuan eller åttan då de rev ”hela skolan” varje dag. Kom i konflikter med ”alla” och alla 300 hundra samtal/möten med alla möjliga inblandade/åtgärdsprogram. Men det finns stunder där de är fantastiska och då glömmer jag oftast allt negativt och tycker att man valt världens bästa yrke.